‘Wooncoöperatie, zet jezelf op de kaart!’

Netwerken met andere initiatieven, kennis vergaren over ‘multi purpose-organisaties’ en bier drinken in de zon – de jaarlijkse Cooplinkdag werd dit jaar in Utrecht gehouden. Erwin, Niek en Olga waren erbij namens Casa Calor. We kijken terug op een inspirerende dag! 

In een bomvolle zaal in Basecamp heet Marije van Zoelen van Cooplink ons welkom. Daarbij gedenkt ze hun dit voorjaar overleden voorzitter: ‘Trevor zou dolblij zijn geweest met deze opkomst.’  

Nieuwe vorm van economie

Dagvoorzitter Arie Lengkeek, co-auteur van het boek Operatie Wooncoöperatie, kondigt de eerste spreker aan: Tine de Moor. Zij is initiatiefnemer van CollectieveKracht, kennisplatform voor burgerinitiatieven. Ze heeft het over de voordelen van ‘multi purpose-organisaties’. Burgerinitiatieven als energiecoöperaties, zorgcoöperaties, broodfondsen en wooncoöperaties leiden tot meer wederkerigheid, stelt zij. Het is een nieuwe vorm van economie. Tine vertelt wat kenmerkend is voor deze collectieven: ze kiezen voor governance, een bepaalde vorm van beheer, en zoeken naar alternatieve vormen voor basale levensbehoeften als zorg, wonen en energie. Coöperaties worden daarnaast opgericht door een groep met een bepaalde identiteit, en de groep kiest voor institutie, een vorm waarin je samenwerkt. Bij de ontwikkeling van zo’n collectief speelt het SICADE-model een belangrijke rol. Tine besluit haar presentatie met een advies aan alle burgercollectieven: wees zichtbaar en zet jezelf op de kaart – alleen zo kom je verder! 

Leefbare wijken

Tweede programmaonderdeel is een paneldiscussie onder leiding van Arie Lengkeek. Faissal Boulakjar (D66), Hanneke Beld (beheercoöperatie Iewan), Willem de Vreeze (directeur Aedes) en Marja Elsinga (TU Delft Housing) schuiven hierbij aan. lees verder onder de foto

Marja schetst de historie van woningcorporaties in Nederland. ‘Goede woningen zijn cruciaal voor de bestaanszekerheid. In de jaren 90, bij de verzelfstandiging van woningcorporaties, zei Adri Duivesteijn al: “We verliezen de bewoner uit het oog.”’ Alternatieve woonvormen als wooncoöporaties brengen de bewoner weer in beeld. Hanneke Beld weet dit uit ervaring: zij startte met een groep bewoners een beheercoöperatie in samenwerking met de Nijmeegse woningcorporatie Talis. Ze vertelt over hun betrokkenheid bij de buurt. Vanuit de zaal haakt Clemens Mol van !WOON hier later bij aan: ‘Leefbare wijken krijg je niet alleen door huizen te bouwen. Woon- en beheercooperaties spelen hierin een belangrijke rol.’ 

Meet & greet

Na de lunch presenteren diverse initiatieven zich tijdens een meet & greet. Onder meer Ecodorp Boekel, woonvereniging Roggeveenstraat, de Utrechtse Voorvechters en wijzelf staan op een informatiemarkt. We wisselen ervaringen uit en praten met mogelijke geïnteresseerden. Daarna zijn er diverse werksessies, onder meer over financiering, architectuur van collectieve ruimtes en het opzetten van een beheercoöperatie. lees verder onder de foto

Tot slot is er een presentatie over een onderzoek naar collaborative housing door Darinka Czischke en Marije Peute van de RTU Delft. In hun boek Together zetten zij uiteen wat de dilemma’s en kansen van collectief wonen zijn, inclusief casestudies uit diverse Europese landen. Ook schetsen ze vier wegen om collectief wonen te realiseren. 

Proeftuin

En dan is het tijd om te netwerken! Marijke van Zoelen van Cooplink gaat als een echte reisleider met de Cooplink-vlag voorop tijdens de wandeling van Basecamp naar de Hof van Cartesius. lees verder onder de foto

Daar krijgen geïnteresseerden een rondleiding door deze ‘proeftuin van circulair en groen ondernemen’, drinken we bier en maken kennis met vooral Amsterdamse initiatieven – in de hoofdstad is de wooncoöperatie al veel vanzelfsprekender dan in Utrecht, merken we ook nu weer.

Glazige blikken

Bernard Smits, bestuurder van WBVG en een van de oprichters van Cooplink, sluit de dag af met de woorden: ‘Ik hoop dat we over een jaar 1000 bezoekers op deze dag mogen verwelkomen. En ik hoop dat mensen tegen die tijd niet meer glazig kijken bij het horen van het woord “wooncoöperatie”.’ Hier sluiten wij ons van harte bij aan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *