29 februari: Netwerkavond Utrechtse wooncoöperaties

De wooncoöperatie leeft in Utrecht! Op 29 februari ontmoetten initiatieven uit de Domstad elkaar voor een inspirerende netwerkavond in de Parel van Zuilen, het schilderachtige voormalige gemeentehuis aan de Vecht. Casa Calor was er ook, met een grote afvaardiging. In een pitch mochten we vertellen wie we zijn en waar we voor staan.

De avond begon met een warm welkom door organisator Tessa Buck, adviseur wooncoöperaties bij stichting !Woon. Hoewel voornamelijk actief in Amsterdam helpt de stichting ook in Utrecht om de wooncoöperatie op de kaart en bovenal van de grond te krijgen. !Woon organiseerde de avond samen met de gemeente Utrecht.

Kavels Utrecht

Vervolgens praatte Nikkie Gerritsen van de gemeente Utrecht ons bij over de stand van zaken rondom de kavels die de gemeente wil vrijmaken. Het is een kwestie van geduld, zo kunnen we het samenvatten. Er is de gemeente veel aan gelegen om de initiatieven op de eerste twee kavels te doen slagen. Immers: dan komen de daaropvolgende initiatieven veel makkelijker van de grond en krijgt de wooncoöperatie echt voet aan de grond in onze stad.

Steun gemeente

Om de succeskans zo groot mogelijk te maken, wil de gemeente initiatieven bijstaan waar mogelijk. Zo wil men kijken naar de mogelijkheid voor financiële steun, omdat een hypotheek maar 70% van de kosten bedraagt. Maar het beleid om dit allemaal vorm te geven, is nog in ontwikkeling en dat kost tijd. Daarom zijn de aanbestedingen voor de eerste kavels vertraagd en is het nog niet bekend op welke termijn we deze kunnen verwachten.

Pitches: de saunaton

Na Nikkies update konden de Utrechtse initiatieven zichzelf presenteren. Op het podium verschenen de coöperaties Hommeldorp, Rust en Reuring, Wereldbuur, Compleks en natuurlijk Casa Calor. Namens ons hield Niek de speech, bijgestaan door Steven. Niek zette beknopt en helder uiteen wat Casa Calor wil en waar we voor staan, met als inleiding en uitsmijter datgene wat voor hem de droom belichaamt: een grote saunaton in de gemeenschappelijke tuin.

Gedeelde idealen

Als één ding opviel in de pitches, dan was het wel de idealen die de groepen deelden. Contact en naoberschap is misschien wel het meest voor de hand liggend en dat is natuurlijk niet vreemd, want waarom begin je anders een collectief woonproject? Duurzaamheid is uiteraard ook een gedeelde waarde. Maar het meest opvallende gezamenlijke ideaal is misschien wel intergenerationeel wonen. De jongere groepen willen er best wat ouderen bij en wij als Casa Calor kunnen wel wat verjonging gebruiken. Daar zitten mogelijkheden tot samenwerking!

Netwerken

Na de pitches was het tijd om met elkaar te netwerken onder het genot van een drankje. Boeiende en levendige gesprekken volgden. Niet alleen spraken we onze Utrechtse mede-initiatieven, ook maakten we kennis met een idealistische architect.

Inspiratie

Het was een gezellige en inspirerende avond. In de komende maanden wacht ons de volgende gemeenschappelijke activiteit met onze Utrechtse mede-initiatieven: het opzetten van een platform voor wooncoöperaties in Utrecht. Uiteindelijk waren alle visitekaartjes van het Casa Calor-tafeltje verdwenen, dus wie weet ontdekken na 29 februari meer Utrechters met een collectieve woonwens onze groep!

Wil je eens met ons kennismaken, ben je geïnteresseerd in wat wij doen en droom je ook over gemeenschappelijk wonen? Op zondag 14 april om 14.00 uur organiseren wij bij De Moestuin in Utrecht een voorlichtingsmiddag. Geef je op via het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *