sep 2022 Krachten bundelen

‘De wooncoöperatiedag’ zo heette het symposium dat georganiseerd was door Cooplink op 3 september. Het bleek een uiterst vruchtbare manier om een zaterdag door te brengen. In het Amsterdamse IJburg kwamen gelijkgestemden van wooninitiatieven als de onze en allerhande coöperatie-koepels bijeen. Delen, afstemmen en krachten bundelen. Werkwoorden waar Steven en Frans hun steentje aan bij hebben gedragen. Een verslag van deze woon-dag.

Na een opening en paneldiscussie met diverse meningen over hoe de wooncoöperatie meer ruimte kan krijgen, en of de overheid daarin een rol moet spelen, gingen we in werksessies uiteen. Frans en ik bezochten de sessie ‘Krachten bundelen’. Wat daar van bijgebleven is, is dat we het er allemaal over eens waren dat de wooncoöperatie van zijn marginale imago af moet. De associatie met krakers, geitenwollen sokken, etc moet verdwijnen, de wooncoöperatie moet gewoon een van de diverse woonvormen worden. Beleidsmakers moeten beseffen dat ze niet te maken hebben met een kleine groep mensen die daarom geen prioriteit behoeven, ze moeten weten dat de vraag naar deze woonvorm wel degelijk groeiende is. 

De Warren


Het eindigde met een borrel en een bezoekje aan woco De Warren in aanbouw. Nu nog een bouwplaats, maar over 1,5 maand kunnen ze erin trekken. Het was leuk om dit te zien, verreweg de meeste bezoekers van de dag waren ook gebleven tot het eind. 
Wat wel duidelijk was, is dat de wooncoöperatie nog volledig in de kinderschoenen staat in Nederland, vergeleken met bijvoorbeeld energiecoöperaties. Zowel bij politiek als bij de burgers zelf ontbreekt het gewoon nog aan kennis en ervaring. Troost is dat de energiecoöperaties er 10 jaar geleden ook zo voorstonden en nu steeds meer van de grond komen. 

Visitekaartje


Net als Casa Calor waren de deelnemers dus bijna allemaal nog zoekende naar een locatie. Alleen de Warren was (bijna) gesetteld. Dat voelde toch vreemd, dat besef dat er echt een lange weg te gaan is. Op de terugweg vanuit Amsterdam bedacht ik me dat het een beetje was alsof ik op een motorrijders-treffen was waar nog niemand een motor had. 
De dag was vruchtbaar. Goed voor de contacten. We hebben contacten gelegd en kaartjes uitgewisseld. Als suggestie naar Cooplink voor een volgende keer zou ik pleiten voor iets minder discussies en wat meer praktische workshops. Krachten bundelen is een kwestie van doen!

Door Edwin Brinkhuis

Ik help een handje in het opleuken en onderhoud van deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *