
Een handboek voor Utrechtse wooncoöperaties, helemaal toegespitst op de situatie in onze stad. Op 1 april verscheen het en Casa Calor leverde een bijdrage! Tegelijk ging de ‘kaartenbak’ online, waar initiatieven zich voor kunnen inschrijven als zij interesse hebben in een locatie.
“Als ik mag dromen, dan zou ik willen dat wooncoöperaties over tien jaar een substantieel deel uitmaken van de woonvoorraad in Utrecht.” Dat zegt onze duovoorzitter Niek in een interview in het zojuist verschenen Handboek Wooncoöperaties Utrecht. Stichting !Woon herschreef het al bestaande handboek voor de situatie in onze Domstad en werkte daarin samen met onder andere de gemeente Utrecht, woningcorporatie Woonin en….onze wooncoöperatie Casa Calor!
Wooncoöperatie in Utrecht
Wat moet je doen als je een wooncoöperatie wilt oprichten in de Domstad? Hoe werkt het precies? Hoe kun je als collectief initiatief toch een plekje krijgen in een stad waar de meeste grond in handen is van particulieren? Hoe helpt de gemeente Utrecht je daarbij? Welke stappen moet je nemen om jouw wooncoöperatie in Utrecht te realiseren? Het Handboek Wooncoöperaties Utrecht beantwoordt deze en vele andere vragen.
Handboek
Je leest wat een wooncoöperatie precies inhoudt en waarom het zonder hulp van de gemeente lastig is om je collectieve woondroom echt waar te maken. Het handboek informeert je over de bouwkavels die de gemeente Utrecht vrijhoudt voor collectieve woonvormen en de stappen die je moet nemen om hierop aanspraak te maken.
Gemeentelijke steun
Verder lees je in welke fases de gemeente en het Rijk je (financieel) kunnen ondersteunen en op welke manier. Ook ontdek je welke organisaties zoals Cooplink en Stichting !Woon je kunnen helpen bij het opstarten van een wooncoöperatie in Utrecht.
Verhalen
In het handboek vertelt wethouder Dennis de Vries over zijn ambities om van Utrecht een echte wooncoöperatiestad te maken. Annemoon van Dijk van woningcorporatie Woonin legt uit welke rol corporaties kunnen spelen bij het ontwikkelen van collectieve woonvormen in de stad. Onze voorzitter Niek deelt onze ervaringen en ambities. Ook vertelt hij meer over het Platform Utrechtse Wooncoöperaties, waarvan hij de contactpersoon is.
Kaartenbak Utrechtse wooncoöperaties
Naast het handboek lanceerde de gemeente Utrecht op 1 april de ‘kaartenbak’ van Utrechtse wooncoöperaties. Dit is een online register van wooninitiatieven die graag in aanmerking komen voor vrijkomende bouwkavels. Wil je als wooncoöperatie in Utrecht in de kaartenbak komen, dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Komt er een kavel vrij? Dan informeert de gemeente jouw initiatief via de kaartenbak. Je kunt vervolgens meedoen aan een tender voor deze locatie.
Toekomst
Het Utrechtse voorjaar begint met grote stappen om de wooncoöperatie in onze stad een volwaardige plek te geven. “Ik denk dat het woonlandschap in Utrecht er over drie, vier jaar heel anders uit zal zien”, zegt Niek in het handboek. “Ik geloof helemaal niet in die ver-ikking die nu in de maatschappij gaande is. Ik denk juist dat we het sámen moeten doen.”
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw wooncoöperatie in Utrecht? Download het Handboek Wooncoöperaties Utrecht en schrijf je wooninitiatief in voor de kaartenbak!