Info-avond wooncoöperaties Utrecht 

Eerder schreven we al, dat de gemeente Utrecht wooncoöperaties gaat ondersteunen. Hier wil de gemeente een brede groep over informeren. En dus werd er een informatieavond georganiseerd op 17 april 2023. Wij waren erbij! 

Rijp en groen zit door elkaar tijdens de informatieavond aan de Hof van Cartesius. Wooncoöperaties in oprichting die al een paar jaar op zoek zijn naar een locatie, zoals De JeltRust en Reuring en wijzelf. Maar ook mensen die door de oproep van de gemeente voor het eerst hoorden van deze woonvorm. Daarom is er deze avond ruimte gemaakt voor enkele presentaties. 

Wat is dat, een wooncoöperatie? 

Na een enthousiast openingswoord door wethouder Dennis de Vries vertelt Clemens Mol van Stichting !WOON wat een wooncoöperatie eigenlijk inhoudt. Hij noemt de 7 basisprincipes, onder meer ‘het lidmaatschap is open en vrijwillig’,  ‘coöperaties zijn zelfredzaam en onafhankelijk’ en ‘coöperaties werken met elkaar samen’. De principes zijn na te lezen in het Handboek Wooncoöperaties. !WOON maakte dit handboek voor Amsterdam, maar het is ook prima bruikbaar voor andere steden. Het handboek vind je hier 

Samenwerking !WOON en Cooplink

De gemeente werkt sinds kort samen met !WOON en Cooplink. Met deze partners start de gemeente een steunpunt waar beginnende wooncoöperaties terechtkunnen voor advies, training en coaching op maat. Trevor James van Cooplink vertelt over dit landelijke kennisnetwerk. Bij het opzetten van een wooncoöperatie komt veel kijken: Cooplink heeft hiervoor een handige kennisbank opgezet en organiseert regelmatig bijeenkomsten.

Net opgeleverd: De Warren 

Boris Zeisser van Natrufied Architecten komt daarna aan het woord. Dit architectenbureau heeft samen met wooncoöperatie De Warren een collectief appartementengebouw ontworpen in Amsterdam IJburg. Het gebouw is net opgeleverd. Boris laat fantastische plaatjes zien van de appartementen met gemeenschappelijke keuken, de duurzame, groene gevel, de ontmoetings- en werkruimten en alle mogelijkheden die dit biedt voor samen wonen, leven en werken. Lees meer over De Warren

Kavel in Leidsche Rijn 

Dan is het tijd om te netwerken. Met de gemeente, die informatie heeft over een kavel in Leidsche Rijn die later dit jaar beschikbaar komt, maar vooral met elkaar. De wooncoöperatie gaat steeds meer leven – ook in Utrecht! 

Interesse in Casa Calor? Neem contact met ons op!

wethouder Dennis de Vries verwelkomt geïnteresseerde Utrechters
Trevor James vertelt over Cooplink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *