10 podcasttips over wooncoöperaties 

Saskia zit op het balkon met een groene koptelefoon op. Je ziet haar blonde haar van achteren. Ze kijkt uit op een flat tegenover het balkon.

Als nieuw lid van Casa Calor verdiepte Wilma Blaak zich de afgelopen maanden in coöperatief wonen als één van de opties om de wooncrisis op te lossen. Ze beluisterde verschillende podcast over het onderwerp. Hieronder vind je Wilma’s tips.

1.    De Cooplink Wooncoöperatie-podcast 

Cooplink is de landelijke koepel voor coöperatief wonen. Ook Casa Calor is bij Cooplink aangesloten. De Wooncoöperatie-podcast van Cooplink gaat onder meer over soorten wooninitiatieven, de vraag hoe je tot een Programma van Eisen komt en de rol die de architect daarbij kan spelen.  

2.     Thuis is meer dan een huis

Een serie van gesprekken van gebiedsontwikkelaar SITE urban development.

Gesprek 2 is onder meer met Arie Lengkeek, die samen met Peter Kuenzli het boek Operatie Wooncoöperatie schreef (2022). Een gevleugelde uitspraak in het boek: ‘Wonen is een grondrecht, geen handelswaar!’ De primaire vraag zou volgens de auteurs niet moeten zijn hoe wij willen wonen, maar hoe wij willen samenleven. In deze podcast komen zij met mooie voorbeelden uit Wenen, Zürich en München.

3.    De linkse mannen lossen het op

Ook in deze aflevering van ‘De Linkse Mannen lossen het op’ staat het boek Operatie Wooncoöperatie centraal. Bram Douwes en Wilbert van de Kamp gaan in gesprek met de auteurs van Operatie Wooncoöperatie. Daarnaast schuiven KUUB-directeur Suzan Wierenga en wethouder Roeland van der Schaaf aan.

Beluister de podcast van De Linkse Mannen

4.    Wooncoop-podcast 

Onze zuiderburen hebben een interessante serie waarin ze onder meer coöperatief wonen presenteren als een belangrijke tegenhanger van het marktdenken.  Zij willen zij er alles aan doen om het recht op wonen te herstellen. Niet alleen voor mensen met geld, want wonen is een grondrecht voor alle mensen. Om woonprojecten uit de handen van commerciële projectontwikkelaars te houden heeft Wooncoop een eigen investeringsbank opgezet. Wooncoop ontwikkelt coöperatieve woonprojecten. Het ingelegde geld dat de bewoner (of zijn achterban) heeft ingelegd, wordt in mindering gebracht op de huur van de bewoner. In verschillende podcasts gaan zij in op de diverse aspecten van deze vorm van financiering. 

5.    De Correspondent

Josta van Bockxmeer is woon(coöperatie-)expert bij De Correspondent. Ze gaat in op de woongeschiedenis, de politiek, de sociale impact en geeft mooie voorbeelden van hoe het wel kan en hoe we uit deze wooncrisis kunnen komen. 

In deze podcast vertelt ze over de ingewikkelde route naar een hypotheek voor een wooncoöperatie.

6. Architectenweb

Architectenweb gaat in gesprek met Boris Zeisser van Natrufied Architecture over het pand van wooncoöperatie De Warren. Voor wooncoöperatie De Warren op Centrumeiland op IJburg heeft Natrufied Architecture een uiterst duurzaam en zeer collectief woongebouw ontworpen. 

Beluister de podcast van Architectenweb

7.    Heilige huisjes

Heilige Huisjes is een podcast van econoom-filosoof David van Overbeek en journalist Hans de Geus over de oververhitte woningmarkt. Samen met hun gasten stellen ze de ‘heilige huisjes’ op onze woningmarkt ter discussie. Waarom is wonen zo duur? Gaat meer woningbouw de wooncrisis echt oplossen? In aflevering 5 van de podcast gaat het over wooncoöperaties. 

8.    Hospitality en leiderschap-podcast

Hoe word je als wooncoöperatie een onderscheidende, klantgerichte organisatie? In deze podcast van Letsgoactive training groep vertelt Sjoerd Hooftman van Woonopmaat hoe je dat aanpakt. 

9.    Volkskrant-podcast over de friends-woning

De wooncrisis vraagt om creativiteit van woningzoekenden. Steeds vaker gaan mensen na hun studententijd samenwonen met vrienden. Verslaggever Charlotte Huisman bezocht zo’n friends-woning en vertelt wat dat precies inhoudt. Economieredacteur Marc van den Eerenbeemt legt uit hoe het in zijn werk gaat als je besluit samen met vrienden een huis te kopen. 

Besluiter de podcast van de Volkskrant over friends-woningen

10. Volkskrant-podcast over burgerinitiatieven en gemeenschappen

Stadmakers Teun Gauthier en Floor Ziegler schreven het boek Een wereld van gemeenschappen. Nu al helpen gewone mensen in dorpen en steden huizen van het gas af, organiseren zij zorg en leggen ze parken aan. Het zou helpen als de overheid dat ondersteunde. Ziegler en Gautier, die in het hele land zulke initiatieven ondersteunen, vertellen in deze podcast aan Kustaw Bessems over hun ervaringen.

Beluister de podcast van de Volkskrant over burgerinitiatieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *