Blijf wooncoöperaties faciliteren, stimuleren en aanmoedigen. Dat was de boodschap van maar liefst acht Utrechtse fracties aan het college van B&W. De partijen dienden een motie in die op de steun van een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad kon rekenen.
Het huishoudboekje moet op orde, dus moet de gemeente flink bezuinigen. De Voorjaarsnota 2024 van de Domstad was een confrontatie met de harde financiële realiteit. Helaas moesten de wooncoöperaties het ook ontgelden, alle plannen van de gemeente om deze woonvorm op de kaart te zetten ten spijt. Eén van de bezuinigingsmaatregelen in de voorjaarsnota was het stoppen met stimuleren van wooncoöperaties vanaf 2028.
Brief
Utrechtse wooncoöperaties, waaronder Casa Calor, lieten van zich horen na het bericht over deze voornemens. In een brief verzochten wij de verschillende raadsfracties om wooncoöperaties te sparen in de bezuinigingsplannen. Wooncoöperaties lijken misschien een kostenpost. Maar op de lange termijn betalen deze investeringen zich terug door een groei in het aantal betaalbare huurwoningen en een daling in eenzaamheid, schreven wij onder meer in deze brief.
Motie
De brief is niet onopgemerkt gebleven. De fracties van GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, Student & Starter, CDA, EenUtrecht en Partij voor de Dieren dienden voor de vergadering waarin het Raadsvoorstel Voorjaarsnota werd besproken een motie in. In deze motie verzoeken zij collectieve wooninitiatieven te blijven faciliteren, stimuleren en aanmoedigen. Er is een dringend tekort aan woningen, zo constateren de partijen. De wooncoöperatie is bij uitstek een geschikt middel in de strijd hiertegen.
Steun
De motie werd met ruime meerderheid aangenomen tijdens de raadsvergadering op 11 juli in het Stadhuis. In hoeverre het College van B & W aan het verzoek van de gemeenteraad gehoor geeft, is nog niet bekend. Misschien gaat de bezuiniging helemaal van tafel, misschien wordt deze verlicht. Maar dat de gemeenteraad pal achter wooncoöperaties blijft staan, is een fijne en geruststellende gedachte.