Utrechtse wooncoöperaties spreken zich uit tegen bezuinigingsplannen

Stem niet in met het plan om de steun aan wooncoöperaties per 2028 te stoppen. Dat was de boodschap van Utrechtse wooncoöperaties aan de gemeenteraad in een onlangs verzonden brief. De brief is een initiatief van het Platform voor Utrechtse Wooncoöperaties en is opgesteld door Casa Calor.

Aanleiding voor de brief waren de aangekondigde bezuinigingen van de gemeente. Utrecht kampt met een flink tekort op de begroting en moet voor € 76 miljoen bezuinigen. Eén van de maatregelen is het stoppen met de financiële steun aan wooncoöperaties. De wooncoöperatie zou ‘een relatief minder efficiënt middel in het beleidsveld’ zijn. 

Teleurstelling

De Utrechtse wooncoöperaties zijn teleurgesteld over dit voornemen. De gemeente presenteerde in 2021 het Actieplan Wooncoöperaties. Daarmee wilde Utrecht zich op de kaart zetten als echte wooncoöperatiestad, in navolging van Amsterdam. Drie jaar later is er nog geen enkele wooncoöperatie gerealiseerd en komt de gemeente alweer terug van haar mooie voornemens.

Nieuwe initiatieven

Intussen is het animo voor wooncoöperaties in de Domstad alleen maar gegroeid. In snel tempo ontstonden nieuwe initiatieven, die nu ook onderling netwerken beginnen te vormen. Een mooi proces, maar echt tevreden zijn we natuurlijk pas als dit leidt tot daadwerkelijk gerealiseerde projecten. En daarin is steun van de gemeente onmisbaar.

Investering

‘Een wooncoöperatie lijkt geld te kosten, maar is een investering in langdurige betaalbare huisvesting en sociale cohesie’, vertelt Niek van Casa Calor in een nieuwbericht van Cooplink, de vereniging van Nederlandse wooncoöperaties. En zo is het ook. Er is hoge woningnood. Wooncoöperaties zijn een effectief middel om deze woningnood te bestrijden, bieden burgers zeggenschap over hun woonplek en helpen tegen eenzaamheid.

De brief is ondertekend door alle Utrechtse wooncoöperaties én door Cooplink. Op 11 juli zal de gemeenteraad beslissen over de voorgenomen bezuinigingen.

Wil je van gedachten wisselen over dit onderwerp? Reageer dan op de post van Cooplink op Linkedin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *