Kennisdeelsessie ‘Samen (blijven) doen’

De weg naar een woondroom is lang en vol hindernissen. Helaas kunnen mensen hierdoor de motivatie verliezen om door te gaan, zo heeft ook Casa Calor ervaren. Hoe zorg je dat de energie in de groep blijft en je gemotiveerd blijft? Hierover ging de webinar van Cooplink op 24 januari. Steven en Niek waren erbij.

De sessie begon met een overzicht van waar groepen tegenaan liepen. Het was een feest van herkenning voor de deelnemers. Leden die afhaken waardoor de groep klein wordt, elkaar niet echt kennen, geen team vormen, uiteenlopende woonwensen. En dan is er natuurlijk het ‘geduld’-issue. Natuurlijk weet je van tevoren dat het vijf tot tien jaar duurt voordat je droom werkelijkheid is. Maar dit echt ondergaan is toch een andere zaak. Het wachten blijkt zwaarder en frustrerender dan je verwachtte…

Profilering en structuur

Kitty de Vries van wooncoƶperatie De Witte Wolf uit Utrecht vertelde hoe zij de energie erin houden. Hun geheim zit in een duidelijke profilering naar kandidaat-leden: dit kun je bij ons verwachten, je kunt zelf bepalen of je daarbij past. Daarnaast is er een heldere structuur met kringen (een soort commissies) waarin ieder lid zijn/haar bijdrage kan leveren aan de vereniging (bijvoorbeeld een tuin- of activiteitenkring). En vaak bijeenkomen, op een leuke manier.

Thuisgevoel

Daarna was het woord aan Mare Nynke van wooncoƶperatie Iewan uit Nijmegen en werkzaam bij kennisbureau Viertel dat helpt bij wooninitiatieven. Zorg dat mensen zich thuisvoelen bij je groep, was haar advies. Geef hun verantwoordelijkheid en maak het aantrekkelijk om voor de groep in actie te komen. Maak duidelijke afspraken over samenwerking. Ook Mare Nynke wees op het belang om duidelijk verwachtingen naar kandidaat-leden uit te spreken. Maar bovenal: wees gezellig! Doe dingen!

Inspiratie

Het was een inspirerende sessie met als belangrijkste les: ben je even minder gemotiveerd, weet dan dat je niet de enige bent. Probeer te ontdekken waar het precieze probleem zit en zoek desnoods met hulp van buitenaf een oplossing. De gezellige info-bijeenkomst op 21 januari gaf Casa Calor in ieder geval al een stevige boost. En deze webinar gaf het stukje extra inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *