Nieuwerwets wonen

In het Stadskantoor is gisteren de expositie ‘Nieuwerwets Wonen in Utrecht. Terug naar de toekomst’ geopend. En Casa Calor was erbij! Ons verhaal is namelijk terug te vinden op één van de panelen van de tentoonstelling. Ga dus snel een kijkje nemen! 

‘Delen is het nieuwe hebben’, sprak wethouder Dennis de Vries bij zijn openingswoorden. Want wonen kan duurzamer en innovatiever. De ‘nieuwerwetse’ woningbouw grijpt steeds vaker terug op het gebruik van ‘ouderwetse’ organische bouwmaterialen. De tentoonstelling toont de toepassingen daarvan in onze stad. Ook zijn er moderne manieren van samenwonen te zien, waarin samen delen en inclusie centraal staan. Wooncoöperaties zijn hier een mooi voorbeeld van. Dat gold ook voor woongemeenschap Buurland in Tuindorp, die helaas in oktober 2023 is opgeheven omdat de panden van de bewoners worden gesloopt. Lees meer over Buurland

Stad voor iedereen

Van het Utrechtse architectuurcentrum AORTA is de presentatie ‘Utrecht, stad voor iedereen’ te zien. AORTA toont voorbeelden van gerealiseerde Utrechtse projecten waar architectuur en ontwerp een welkom gevoel en ruimte bieden aan bewoners van jong tot oud. Met aandacht voor onder meer Tango en Bloei030, twee concepten voor gemengd wonen.


Klimaatvriendelijk en zelfvoorzienend


De installatie ‘The Exploded View Materials & Methods’ van Biobased Creations is een maquette van een uit elkaar getrokken huis met verschillende biobased materialen en circulaire methoden. Verder kun je voorbeelden bekijken van duurzame nieuwbouwprojecten, zoals 
Leeuwepoort in Leidsche Rijn en de Merwedekanaalzone. Mooie en veelbelovende projecten – het is alleen zo spijtig dat deze woningen enkel bereikbaar zijn voor mensen met een goed gevulde portemonnee.

Huishealing

Het deed ons daarom goed dat ook de installatie Huishonger van RAUM te zien is, die de (absurde) gevolgen van de wooncrisis toont. Daarnaast staat de fantastische Automatiek met Huishealing van Studio Centraal in de hal van het Stadskantoor. In 2022 zagen we deze ook op het Berlijnplein. 

Tot slot kun je op de expositie poëzie van het Utrechts Stadsdichtersgilde lezen, met ‘wonen’ als thema. Ik citeer de Iraaks-Nederlandse dichter Baban Kirkuki: ‘Thuis is een abstractie / Nee een illusie / Nee thuis is een feit / Maar niet voor iedereen bestemd.’ 

De expositie is gratis te zien in de hal van het Stadskantoor aan het Stadsplateau 1, tot en met woensdag 21 augustus 2024. Meer info over Nieuwerwets Wonen

Dit is het paneel met info over wooncoöperaties, met verhalen van De Jelt en Casa Calor erbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *