10 april: bijeenkomst platform Utrechtse wooncoöperaties

Platform Utrechtse wooncoöperaties, Wooncoöperatie Casa Calor Utrecht

De Utrechtse wooncoöperaties zijn allemaal anders en zullen misschien gaan concurreren voor locaties. Toch delen we dezelfde idealen, lopen we tegen dezelfde dingen aan en kunnen we veel van elkaar leren. Vanuit dat besef ontstond het idee voor een platform voor Utrechtse wooncoöperaties: een orgaan dat spreekt namens alle initiatieven uit de Domstad. Op 10 april was de eerste bijeenkomst.

Het was gezellig druk op de Graad van Roggenweg, waar we bijeenkwamen. Er waren afgevaardigden van de coöperaties Casa Calor, Rust en Reuring, Wereldbuur en Hommeldorp. Tessa Buck van stichting !Woon begeleidde de avond.

Brainstorm

De avond startte met een ludiek spel (waar heb je nooit gewoond?), waarna we overgingen op het inhoudelijke. Het werd een soort brainstorm over het platform. Wat worden precies de functies ervan? Hoe ga je die concreet vormgeven? Hoe functioneren we als platform?

Post-its

Met post-its plakten we onze ideeën op een vel papier. Daarna sorteerden we die uit tot categorieën. De belangrijkste daarvan waren ‘lobby’ en ‘interne organisatie’.

Lobby

Lobbyen bij instanties, een serieus te nemen partij zijn in het debat en de beleidvoering rondom wooncoöperaties. Dit moet een belangrijke functie worden van het platform. Veel taken die tijdens de brainstorm naar voren kwamen, vallen eigenlijk onder deze noemer. Druk zetten op instanties bijvoorbeeld. Of kennis delen. Maar ook: een beeld krijgen van wie nu wie is binnen de gemeente.

Interne structuur

Wat je als platform ook gaat doen, eerst moet je een heldere interne structuur hebben van waaruit je werkt. Er zijn ideeën geopperd hierover, maar dit moet allemaal in de komende maanden nog vorm gaan krijgen. Twee leden bood zich aan om zich hierover te buigen

Het was een gezellige avond die de aanwezigen veel energie gaf. Niek heeft zich aangeboden om de komende weken een overzichtelijke uitwerking te maken van alle ideeën. Over zes weken komen we weer bij elkaar om het verder vorm te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *